|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Wystawa "Wieża smaków" w Muzeum Krakowa

Wystawa "Wieża smaków" - 19.06 – 13.10.19 - Wieża Ratuszowa na Rynku Głównym

W tym roku Kraków otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Z tej okazji miasto przygotowało szereg wydarzeń. Jednym z nich jest przygotowana przez Muzeum Krakowa wystawa Wieża smaków, na którą zapraszamy do Wieży Ratuszowej.

Wieża smaków to wystawa poświęcona historii kultury jedzenia od czasów najdawniejszych, aż po dzień dzisiejszy. Wystawa została podzielona na trzy części. Ekspozycję otwiera Biesiada staropolska, opowieść osnuta wokół wątków związanych z obyczajami związanymi z organizowaniem uczt od średniowiecza do końca okresu nowożytnego. W tej części pokazana będzie m.in. ewolucja na przestrzeni wieków naczyń i akcesoriów stołowych. Znajdą się tam także informacje o najstarszych przepisach kulinarnych, dostępności i pochodzenia wybranych produktów i przypraw.

Tradycje żywieniowe miejskich elit znacznie odbiegały od tego czym na co dzień posilali się zwykli mieszkańcy. Kolejna część wystawy Na krakowskim rynku poświęcona będzie więc przede wszystkim dawnej lokalnej kuchni popularnej i ubogiej. W tym miejscu przedstawiona będzie działalności wybranych branż spożywczych w dawnym Krakowie, przede wszystkim piekarskiej i jej sztandarowemu produktowi, czyli obwarzankowi. Zaprezentowany będzie również wątek  związany z funkcjonowaniem i rolą karczm, jako najstarszych form działalności branży gastronomicznej, a przy okazji także temat trunków - przede wszystkim piwa.

Ostatnia część wystawy - W dobrym smaku - koncentrować się będzie na obecności cukru w jadłospisie i przemian jakie za sprawą tego składnika nastąpiły poczynając od XVIII wieku. To dzięki cukrowi spopularyzowały się takie napoje jak kawa, herbata czy czekolada. Cukier sprawił, że pojawiły się słodkie desery i lody, a wraz z nimi pierwsze kawiarnie i cukiernie.

Wystawa została wpisana w program miejskich wydarzeń w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019.

Partnerem wydarzenia jest Żywe Muzeum Obwarzanka oraz krakowskie restauracje:” Pod Aniołami, Pod Baranem, Sąsiedzi, PINO, Ratuszowa, Nowy Spichlerz i U Ziyada.

Wernisaż wystawy odbędzie się 18 czerwca o godz. 17.00 w Pałacu Krzysztofory, sala audytoryjna Kupferhaus.

 

0%
0%