|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Zielony urok monstery

Jedną z roślin doniczkowych, bardzo popularnych dawniej, a teraz przeżywających „powrót na salony” jest monstera dziurawa (łac. Monstera deliciosa). W naturze, czyli w tropikalnym lesie równikowym Ameryki Południowej (od południowego Meksyku po południową Panamę) to silnie rosnące, płożące się bądź wspinające pnącze. W warunkach domowych nie jest w stanie osiągnąć rozmiarów naturalnych, ale i tak będzie wymagać z czasem coraz silniejszych podpór. Monstery są jednymi z największych pokojowych roślin uprawianych w doniczkach i te potencjalne rozmiary warto wziąć pod uwagę, aby zapewnić jej wystarczająco dużo przestrzeni.

By Photo by David J. Stang - source: David Stang. First published at ZipcodeZoo.com, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61219131

Najważniejszym walorem dekoracyjnym monstery są ciemnozielone, bardzo duże, głęboko powcinane i często fantazyjnie dziurawe, skórzaste liście, o sercowatym kształcie. Bywają naprawdę imponująco ogromne. Starsze egzemplarze dodatkowo mają długie, zwisające korzenie powietrzne, których nie wolno odcinać!

Jeśli będziemy o nie dbać przepisowo, to mogą zakwitnąć, choć w warunkach domowych zdarza się to jednak rzadko. Kwiatostan monstery nie jest jakość szczególnie dekoracyjny – ma kształt kolby otoczonej dużą białą pochwą. Po przekwitnięciu tworzą się pachnące, stożkowate owoce, które po dojrzeniu są jadalne, mają smak ananasa, ale mogą powodować podrażnienia błony śluzowej, dlatego lepiej ich nie zjadać. 

Monstera nie jest trudna w uprawie, nie ma wysokich wymagań i bardzo dobrze znosi warunki panujące w mieszkaniu. Stanowisko dla monstery powinno być jasne do półcienistego, ale nie znosi bezpośredniego nasłonecznienia. Teoretycznie nie powinno się ich latem wystawiać na zewnątrz, by nie narazić dużych liści na potarganie przez wiatry, a także na „przypalenie” słońcem. Moim zdaniem jednak jeśli znajdziemy im miejsce osłonięte przed wiatrem, na przykład po północnej stronie budynku, to ciepłe miesiące może tam spędzić. Na pewno przed jesiennymi chłodnymi nocami muszą wrócić do wnętrza domu lub ogrodu zimowego. W pomieszczeniu zbyt ciemnym liście stają się małe i nie mają atrakcyjnych wcięć. 
Najlepsza temperatura dla monstery to 18–24 st. C, ale równie dobrze zniesie niższą temperaturę (16 st.C), choć jej wzrost wtedy będzie powolniejszy. Zimą temperatura powinna być nieco niższa (14-16 st C), by zapewnić im zimowy spoczynek. Jednak zbyt niska temperatura może powodować powstawanie na liściach ciemnych plam, bo monstery nie lubią mieć „zimnych stóp”, i rosną najlepiej gdy podłoże ma temperaturę nie niższą niż 18 st C. 

Monstera lubi stałą, umiarkowaną wilgotność podłoża (nie lubi nadmiaru wody w podłożu). Roślina lubi też wysoką wilgotność powietrza, dlatego warto regularnie spryskiwać liście miękką wodą i regularnie usuwać kurz wilgotną szmatką lub podczas kąpieli pod prysznicem. Monstery nawozi się co tydzień lub co dwa tygodnie od końca lutego/marca do sierpnia, nawozami dla roślin o ozdobnych liściach. Najlepszy termin do przesadzania to wczesna wiosna, czyli zanim roślina zacznie wypuszczać nowe liście. Małe rośliny przesadzamy co roku, starsze co 2–3 lata, a u dużych, rozrośniętych egzemplarzy wymienia się tylko wierzchnią warstwę ziemi w donicy.

Jeśli ktoś chciałby rozmnożyć monsterę to jest to możliwe przez ukorzenianie sadzonek wierzchołkowych (w warunkach dużej wilgotności powietrza i wysokiej temperaturze podłoża, 25–30 st.C), bądź przez sadzonki sporządzone z kawałka łodygi.

 

 

 

(Anna Łoś/Barbara Błaszczyk/ko)

0%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0