Piątek, 6 maja 2016, 07:52
Melisa. Fot. Barbara Błaszczyk
Większość ziół dobrze rośnie w każdej ziemi ogrodowej. Najlepiej jednak gdyby była żyzna, z dużą zawartością próchnicy i przepuszczalna. Glebę pod ogródek ziołowy należy dobrze przekopać, spulchnić i usunąć chwasty trwałe. Niektóre zioła dobrze znoszą suszę i mogą rosnąć nawet w piaszczystej glebie (chaber, dziewanna, dziurawiec, fiołek trójbarwny, hyzop, kocanka piaskowa, krwawnik pospolity, lawenda, lebiodka, macierzanka, tymianek, wiesiołek dwuletni). Do uprawy ziół nie nadają się natomiast ciężkie i podmokłe gleby gliniaste. Jeżeli w ogrodzie jest właśnie taka ziemia, najlepiej zrobić podwyższone rabaty, które zapobiegną gromadzeniu się wody. Można je umocnić niskimi murkami oporowymi albo drewnianymi palisadami, a następnie wypełnić urodzajną ziemią. Wokół ogródka ziołowego warto posadzić aksamitki, których zapach będzie odstraszał szkodniki. Nawożenie mineralne nie jest konieczne, warto jednak raz na kilka lat zasilić glebę kompostem lub obornikiem (na jesieni). WIĘCEJ