|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Umami to sedno smaku

Weszła w świat funkcjonujących od lat w internecie blogów kulinarnych, ale mimo to wybiła się na niepodległość. Jej pasja wpłynęła na upodobania kulinarne tysięcy ludzi a Jadłonomia gości dziś w wielu polskich kuchniach niczym przewodnik, gwarantujący, że roślinne menu z tej książki - podbije podniebienia. Rozmawiamy z Martą Dymek, autorką bloga Jadłonomia i książek z przepisami wegetariańskimi. Ambasadorką kampanii Stowarzyszenia Otwarte Klatki Roślinniejemy.

Posłuchaj audycji

Marta Dymek. Fot. Zuza Krajewska

Przepis na szybki wegański deser od Marty Dymek:

Potrzebujemy:

- kasza gryczana niepalona

- kilka suszonych śliwek lub moreli

- trochę wody

- szczypta soli i cukru

Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka, gotujemy przez 15 minut, do czasu zmięknięcia koszy i ugotowania owoców. Gdy wszystko zmięknie, dodajemy trochę wody lub mleka roślinnego i podajemy z tym, co teraz jest w sezonie - śliwkami, gruszkami, garścią orzechów.

Smacznego!

67%
33%