|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

JAK ZMIERZYĆ TEMPERATURĘ W PIECU?

Temperatura w piekarniku - około 200 stopni Celsjusza. I na przeciwległym końcu - zamrażanie produktów spożywczych w ciekłym azocie, czyli około minus dwieście stopni. I tu pytanie. Jak dawniej mierzono bardzo niskie i bardzo wysokie temperatury np. powyżej tysiąca stopni? Mówimy o czasie, gdy termometry elektroniczne jeszcze nie istniały. Z doktor habilitowaną Ewą Wyką, chemiczką, historykiem nauki z Muzeum UJ Collegium Maius rozmawia Marzena Florkowska.

posłuchaj rozmowy

fot: Pixabay

0%
0%